Soorten verzekeringen in Nederland

evensverzekeringenDe verzekeringen in Nederland worden onderverdeeld in drie categorieën:

• Levensverzekering/sommenverzekering
• Schadeverzekering
• Zorgverzekering

Met een levensverzekering bouw je vermogen op voor later; bijvoorbeeld om de hypotheek af te lossen of je kinderen te laten studeren. Een schadeverzekering beschermt je goederen of kapitaal, zoals een inboedelverzekering. Een zorgverzekering verzekert je voor de ziektekosten.

Eerder noemden we al de verschillende verzekeringen die je in Nederland kan afsluiten. We zullen hier de meest gangbare verzekeringen toelichten:

Voor huizenbezitters/huurders:
Overlijdensrisicoverzekering: hierdoor blijven je nabestaanden niet met de restschuld van het huis zitten als je overlijdt en zijn zij tevens verzekerd van een financiële basis.
Levensverzekering: hiermee kan je bij de einddatum van je hypotheek de restschuld in één keer aflossen.
Inboedelverzekering: deze dekt de schade aan inboedel van de woning.
Opstalverzekering: deze verzekering dekt de schade aan de woning, bijvoorbeeld bij brand of inbraak.
Glasverzekering: deze verzekert de kosten bij kapotte ruiten in je woning.

Voor autobezitters:
WA-verzekering: deze verzekering is verplicht voor iedere autobezitter. Het dekt de schade die je met je auto of motor toebrengt aan anderen of het motorrijtuig van de anderen.
All risk verzekering: deze is met name verstandig bij een nieuwe auto, en biedt uitgebreide dekking voor schade aan je eigen auto. Na drie jaar is het verstandig over te stappen naar een minder uitgebreide autoverzekering.

Voor reizigers:
Annuleringsverzekering: als door omstandigheden de reis niet kan doorgaan, krijg je (een deel van) de reissom terug.
Reisverzekering: deze vergoedt medische kosten die in het buitenland gemaakt worden.

(De Consumentenbond informeert over reisverzekeringen)

Voor zelfstandigen:
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: als je door ziekte of ongeval niet meer kunt werken, zorgt deze verzekering voor financiële compensatie. Voor mensen in loondienst wordt deze verzekering automatisch door hun werkgever geregeld.

Overige
Aansprakelijkheidsverzekering: deze dekt de schade die wordt toegebracht aan anderen of aan de bezittingen van anderen.
Uitvaartverzekering: deze verzekering dekt (een deel van de) kosten rondom een uitvaart. Er wordt een bedrag uitgekeerd, of er worden diensten verleend aan de nabestaanden.
Rechtsbijstandverzekering: de verzekerde wordt bijgestaan in het juridisch proces. Zo kan een juridisch medewerker of een advocaat je helpen bij de rechtsgang.
Aanvullende zorgverzekering: iedereen moet verplicht een basis zorgverzekering hebben. Daarbovenop kan je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren voor zorgkosten.