Sparen of verzekeren?

Aanvullende zorgverzekeringIedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Wat er in het basispakket zit wordt wettelijk vast gelegd. Zoals het woord al zegt zijn de basis zorgvoorzieningen hierin opgenomen. Naast dit basispakket kun je er zelf voor kiezen om je aanvullend te verzekeren voor dingen die buiten het pakket vallen, zoals fysiotherapie of tandartskosten, maar met de stijgende verzekeringskosten is het nog maar de vraag of je hier wel verstandig aan doet.

Per 1 april 2013 is de assurantiebelasting voor aanvullende zorgverzekeringen meer dan verdubbeld. In plaats van 9,7% betaal je nu maar liefst 21% belasting over je premie. Tevens is het eigen risico in 2013 verhoogd van 220 naar 350 euro. Je moet dus eigenlijk altijd 350 euro achter de hand hebben voor ‘het geval dat’, en daarbovenop nog torenhoge premies betalen. Is het dan niet voordeliger om zelf te sparen voor je aanvullende zorgvoorzieningen?

Arné van den Boom, directeur van Interpolis, stelt van wel. Volgens hem zou je beter af zijn zelf het bedrag van de premies maandelijks opzij te zetten en je eigen verzekeraar te worden. Wanneer je er dan een jaar geen gebruik van maakt ben je het geld ook niet kwijt maar staat het nog veilig op je eigen spaarrekening.

Het is dus verstandig om je gezondheids.- en financiële situatie eens goed onder te loep te nemen en per onderdeel te bekijken of de aanvulling wel nut heeft of dat je enkel de verzekeringsmaatschappij en de overheid aan het sponsoren bent.

 

Tags: , ,

 

Meer Berichten in Tips

 
 

Deel dit